31. heinäkuuta 2012

DIY: Hampurilaiset




Do It Yourself!

Päätin juuri, että Hesburgerin ja McDonald'sin hampurilaiset eivät mun suusta enää alas pääse. Ranskalaiset olen suosiolla jättänyt pois jo monen vuoden ajan, mutta nyt jätän ne pullamössöhampurilaisetkin. Hamppariravintolan ranskiksia en halua syödä sen takia, että ne on lillutettu niissä rasvakeittimissä ja ovat se aterian epäterveellisin osa. Koska hampurilaisen - ja vielä tosi hyvän sellaisen - voi tehdä itse, hampurilaishimon iskiessä suuntaan nokkani kohti kaupan tuoreita raaka-aineita ja valmistan purilaiseni itse.

Paistelin hampparisämpylät silmällä pitäen New York TimesinPastanjauhajien, Maisan, Yhteishyvän ruokaosuuden, Ruokalan ja m-tun ohjeita eräänä lauantainyönä. Seuraavana aamuna herättyäni tein jauhelihataikinan, ja sittenhän näitä sesaminsiemenettömiä hampurilaisia jo syötiinkin. Badababbabaa I'm lovin this!


Tarvitset sämpylätaikinaan:
75g voita (!!)
2,5 dl vettä
2,5 dl maitoa
1 pss kuivahiivaa
1 rkl 2 tl sokeria
2 tl suolaa
1 kananmuna
n. 8 dl vehnäjauhoja

hampurilaispihveihin:
2 varsisipulia (nippusipulia)
500g sika-nautajauhelihaa
500g hirvijauhelihaa
2 tl (mittasarjan teelusikallista) suolaa
pippuria myllystä
1 kananmuna

hamppareiden väliin:
pekonia
ketsuppia
hampurilaiskastiketta / majoneesia
tuoreita tomaattisiivuja
suolakurkkusiivuja
varsisipulia


1. a) Sulata voi kattilassa. Lisää maito sekä vesi ja kuumenna 42°C.


b) Sekoita kuivahiiva 1/2 desilitraan vehnäjauhoja ja sekoita vesi-maito-voiseokseen. Lisää sokeri, suola ja kananmuna. Sekoita. Lisää jauhoja alussa noin  1/2 dl kerrallaan ja sekoita lisäysten välissä super voimakkaasti. Alusta taikina siis kunnolla. Lisää jauhoja sen verran, että taikina juuri ja juuri irtoaa käsistä. Laita lämpimään paikkaan kaksinkertaistumaan, kohoamaan, leivinliinan alle. Pyörittele kevyesti jauhotetulla alustalla pyöreitä, normaaleja sämpylöitä lättänempiä. Laita uuni lämpenemään 200°C ja laita uunin pohjalle uuninkestäviin kippoihin yhteensä noin 4-5 dl vettä (minulla 3 kippoa, joissa noin 1,5 dl kussakin). Paista sämpylöitä noin 15-30 minuuttia riippuen niiden koosta. Nosta lämpötila paiston loppuajaksi (noin 5-10 min) 225°C.



2. Hienonna pihvien sipulit. Sekoita sika-nauta- ja hirvijauheliha kulhossa, lisää suola ja pippuria myllystä. Riko kananmuna sekaan ja sekoita. Lisää sipulisilppu ja sekoita tasaiseksi massaksi. Laita jääkaappiin lepäilemään 15-30 minuutiksi. Tee jauhelihamössöstä ohuehkoja pihvejä ja laita jokaisen raa'an pihvin päälle pieni nokare voita. Paista sitten 225°C uunissa noin 10-15 minuuttia. Paiston jälkeen anna lihanesteiden imeytyä noin 2-3 minuuttia ja lätkäise pihvien päälle cheddar-juustosiivut sulamaan.

hirvijauheliha on tuo vasemman kuvan tummempi liha


3. Kypsennä pekoni pakkauksen ohjeen mukaan joko mikrossa, grillissä tai paistinpannulla.
4. Leikkaa tomaatit ja sipulit tarjoilukulhoihin. Laita puhdistetut salaatit lautaselle tarjolle. Laita myös kaikki muut lisukkeet (ketsuppi, suolakurkut jne.) tarjolle. Lämmitä hampurilaissämpylät grillissä tai mikrossa.


5. Kokoa hampurilaisesi ja syö! <3



©2012 • Taikakaulin

3 kommenttia:

Iida kirjoitti...

Sämpylöihin saa rapean lopputuloksen kun käännät lämpötilat päin vastoin (: Eli ensin uuni 225 asteeseen. Alimmalle pellille ei myöskään tarvitse mitään kippoja, vaan lämmität pellin ja kun sämpylät on uunissa, kippaat kupillisen kylmää vettä pellille. Näin se alkaa heti höyrystymään. Saman tien uunin lämpötilan voi laskea 200 asteeseen. 10 minuutin jälkeen uunin luukku pitää avata, että ylimääräinen kosteus pääsee pois ja sämpylän pinta kuivuu (:

Krike kirjoitti...

Mä olin kyllä ihan tyytyväinen näihin mun sämpylöihin.. En halunnut nimenomaan rapeita, vaan sellaisia pehmeitä, ja näin neuvottiiin toisaalla tekemään. Vesikupit eivät olleet alimmalla pellillä, vaan uunin pohjalla, sillä oon aina tehnyt niin.. Mutta kiitos palautteesta, täytyy pistää mieleen, kun seuraavan kerran teen rapeita sämpylöitä! :-)

Minka kirjoitti...

Slurps! :P