22. joulukuuta 2013

Suklaafudgepallot


Ihanaa joulunaikaa kaikille! Joululoma tuli todellakin tarpeeseen, sillä viimeiset viikot oon elellyt puolikoomassa, parhaimmillaan viiden ja puolen tunnin yöunilla. Voitte arvata, että tämän pariviikkoisen loman aikana kuitenkin luen kolmen kuukauden päässä venaileviin ylioppilaskirjoituksiin, mutta nyt nämä ekat lomapäivät ihan vaan rentoilen.

Toiseksi viimeisen koulupäivän jälkeen avasin pitkästä aikaa keittiön kaapit ja aloin tehdä ystäväisille ja kavereille vähän joulumakeisia. Kaksi vuotta sitten lukion ykkösellä tein pikkuisia minttukonvehteja ja parin vuoden paussin jälkeen päätin jälleen tänä vuonna väkertää makeisia. En mitenkään nimikoinut tai ennalta päättänyt, kenelle näitä suklaita jakelen. Pikkupakettejani oli viisitoista, ja kyllä ne kaikki olivat päivän päätyttyä kaverille jos toiselle annettu. Se on muuten ihan paras fiilis, kun pikku sellofaanikääröä ojentaessa saaja hämmentyy totaalisesti ja kiittelee varmaan seuraavan puolituntisen!

Tarvitset: (n. 40 kpl)
4 dl vispikermaa
4 dl sokeria
4 rkl siirappia
nokare voita
400g maitosuklaata
1/2 - 1 pps M&M's -suklaakarkkeja

kuorrutukseen:
300g maitosuklaata

1. Mittaa paksupohjaiseen kattilaan kerma, sokeri, siirappi sekä voi. Kuumenna kiehuvaksi ja anna sitten kiehua hiljalleen 15-30 minuttia, kunnes seos on saennut kinuskiksi. Tee pisaratesti: laske juomalasiin kylmää vettä ja tipauta kinuskia veteen - jos kinuski jähmettyy, se on valmis.
2. Pilko veitsellä maitosuklaa paloiksi. Pilko myös M&M's -karkit. 
3. Kun kinuski on valmis, siirrä se pois liedeltä. Lisää maitosuklaapalat kinuskin sekaan kattilaan ja sekoittele. Anna suklaan sulaa. Lisää M&M's -karkkimurska. Kaada massa leivinpaperilla vuorattuun astiaan ja anna jähmettyä noin puoli tuntia.
4. Ota osittain jähmettyneestä massasta haluamasi kokoisia könttejä ja muovaile ne käsissä palloiksi. Anna pallojan jähmettyä yön yli jääkaapissa.
5. Kuorrutus: Kuorrutuksen (maito)suklaa kannattaa temperoida, jolloin fudgepallon suklaapinnasta tulee nätimpi ja kiiltävämpi. Maitosuklaan temperointi on karkeasti seuraavanlainen: paloittele suklaa syvälle lautaselle ja lämmitä miedolla teholla mikrossa, kunnes suklaa on sulannut ja on noin 45 °C lämmin. Sitten massa jäähdytetään 26 °C, minkä jälkeen lämpötila taas nostetaan 30 °C. Apuna kannattaa käyttää paistolämpömittaria, omani ostin joitain vuosia sitten Clas Ohlsonilta kympillä. HUOM temperointi ei ole pakollinen.
6. Uita fudgepallot suklaasulassa ja laita leivinpaperille kuivumaan. Anna jähmettyä kunnolla.





©2013 • Taikakaulin

Ei kommentteja: