5. helmikuuta 2014

Runebergin kakku


Makeaa Runebergin päivää kaikille! Mä täällä kotona luen perjantaina päin naamaa pamahtavaa äidinkielin tekstitaidon ylioppilaskoetta varten. Suomen kirjallisuuden kohdalla tuli Johan Ludvig Runeberg vastaan, ja annoin itselleni luvan tulla tekemään tämän postauksen valmiiksi - aikarajana 45 minuuttia. Meidän jääkaapissamme tosiaan nököttää poikkeuksellisesti kakun muodossa tämä helmikuun herkku, joka olikin ihan huikeasti nopeampi toteuttaa kakkuna kuin yksittäisinä torttuina. Meillä ei ollut rommia eikä arrakkipunssia sitten missään, joten käytin kostukeliemessä viskiä. Alkoholihan siitä haihtuu pois keitettäessä, joten no worries, ihan selvänä täällä ollaan, haha.

Näin jälkikäteen tajusin, että unohdin mantelijauhon kakusta kokonaan. Sepä ei mua kyllä haitannut, tosi hyvää silti. Olen kertonut aivan varmasti, että macaronsit ovat mun ehdottomia lempileivonnaisia, mutta ei tämä kakku tai vastaavat torttusetkaan kauas siitä tittelistä karkaa: kardemumma ja vadelma mehevän pohjan kera ovat vaan niiin hitoksee lyömätön yhdistelmä. 

Tänään ruokana on muuten hernekeittoa. Äiti ehdotti, että mentäiskö sushille, mutta arvaatte varmaan vastauksen. Oikein, ylppärit vs. sushi 6-0. Nyt mä painun takaisin kirjallisuushistorian pariin, ciao!


Tarvitset:
200 g voita
2 dl sokeria
2 kananmunaa
2 dl vehnäjauhoja

2 tl leivinjauhetta
2,5 tl kardemummaa

115 g Digestive-keksejä
3/4 dl (kuohu)kermaa / 1/2 dl maitoa + 0,25 dl maustamatonta jogurttia

kostutukseen:

1 dl vettä
1/2 dl sokeria

1/2 dl tummaa rommia / arrakkipunssia / muutama tippa rommiaromia / karvasmanteliöljyä (käytin viskiä)

päälle:
vadelmahilloa (mulla Dronningholm)
n. 2 dl vadelmahilloa
1 dl tomusokeria
jokunen tl (teelusikka) kylmää vettä tai sitruunamehua


1. Taikina: Vaahdota huoneenlämpöinen rasva sekä sokeri.
2. Lisää vaahtoon kananmunat yksitellen.
3. Sekoita vehnäjauhot, leivinjauhe ja kardemumma keskenään erillisessä kulhossa. Lisää ne taikinaan.
4. Murskaa Digestivet muruiksi ja lisää taikinaan. 
5. Lisää kuohukerma/maito ja sekoita tasaiseksi. Jos taikina on todella tönkköä, voit lisätä maitoa pikkusen kerrallaan.
6. Kaada taikina voideltuun kakkuvuokaan, jonka halkaisija on noin 24cm. Paista 175 °C noin 45 minuuttia. Anna jäähtyä ja kumoa jäähtyneenä.
7. Kostutusliemi: Mittaa kattilaan kostutukseen tuleva vesi ja kiehauta se. Lisää sokeri ja anna sen sulaa. Lisää lopuksi arrakkipunssi/rommi/rommiaromi/karvasmanteliöljy/viski ja kiehauta vielä kertaalleen. Kostuta kakku pullasudin avulla moneen kertaan - koko kostutusliemi kannattaa kakkuun imeyttää, sillä silloin kakku on ihanan mehevä (ei märkä!).
8. Koristelu: Levitä vadelmahilloa kakun päälle haluamasi verran.
9. Sokerikuorrute: Sekoita pienessä kulhossa tomusokeri sekä vesi. Vettä kannattaa lisätä aina tosi vähän kerrallaan. Lappaa kuorrute pieneen muovipussiin, leikkaa kulma auki ja pursota kakun päälle, hilloympyrän ympärille rinkula.


Eilen luistelemassa järven jäällä!

©2014 • Taikakaulin

2 kommenttia:

Murska kirjoitti...

Ai viski kelpaa kans! Mä en tunne alkoholeja yhtään, ni jätin sitten laittamatta kun ei meiltäkään löytynyt mitään järkevää. Viskiä olisi kyllä ollut, joten kiitti vinkistä! :)
Toivottavasti meni koe hyvin!

Krike kirjoitti...

Hahaa, mä en myöskään noista alkoholeista just mitään tiedä! Äiti vaan sanoi, että kokeile viskiä, ja sopi hyvin - tosin mä en kyllä huomannu mitään eroa viskikostukkeessa rommivastaavaan verrattuna :-D Mä en tykkää yhtään rommista, viskistä etc sellaisenaan, mutta näissä pieni häivähdys on paikallaan.