14. kesäkuuta 2014

Pippurinen kinkkuhyydykekakku


Heipsan.
Mulla on ollut melkoinen kiirus koko tämän kesäkuun alun, sillä töiden lisäksi olen rampannut yliopistojen soveltuvuuskokeissa. Toissa päivänä kirjaimellisesti juoksin sateenvarjoni ja kahden laukkuni kanssa Helsingin yliopiston soveltuvuuskokeista rautatieasemalle, josta nopeasti ostin lipun pendolinoon ja pikavauhtia kipittelin tietenkin aivan sinne viimeisimpään vaunuun. Suuntana mulla oli Itä-Suomi sekä neljännet ja samalla vikat soveltuvuuskokeet. Eilisiltana kotiuduin myöhään, ja tänään olikin kieltämättä huikean ihanaa herätä ensimmäistä kertaa kuuteen kuukauteen (luit oikein, 6kk) ilman herätyskelloa! Oon edelleenkin aika väsynyt, mutta olo on kuitenkin onnellinen ja helpottunut.

Olen kirjoitellut lakkiaistarjottavien reseptit tänne bloggerin luonnoksiin valmiiksi, ja tässä onkin toinen suolaisista kakuista: kinkkuhyydykekakku. En ollut koskaan aiemmin valmistanut hyydykekakkua kinkusta, mutta jämiä maistellessa tämä oli ainakin mun mielestä oikein maukasta! Oi, kun junamatkalla itäiseen Suomeen olisikin ollut eväänä vaikkapa palanen tätä kakkua pakkasesta.

Tämän mun versioni olen mixannut tästä, tästä sekä tästä reseptistä.

EDIT Tuo otsikon "pippurinen" viittaa vain tuossa koristelussa käyttämääni ohuen ohueeseen pippurikinkkuun. Kakku ei ole muuten mitenkään pippurinen tai mausteinen.

Tarvitset:
200g hapankorppuja
110g margariinia tai voita

täytteeseen:
7 liivatelehteä
350g palvikinkkua
1/2 ruukkua ruohosipulia
1/2 ruukkua tilliä
4,5 dl vispikermaa
1 rs yrttituorejuustoa (Valio Viola á 200g)
1 dl sinappikurkkusalaattia
4 rkl fondia (esim. vasikanfondi)
pippuria myllystä
3/4 dl vettä

koristeluun:
ohuen ohutta pippurikinkkua
herneenversoja


1. Pohja: Murskaa hapankorput pieneksi muruksi. Sulata rasva ja sekoita hapankorppumuruihin. Laita irtoreunavuoan pohjalle leivinpaperi ja painele muruseos vuoan pohjalle. Laita korppupohja jääkaappiin kovettumaan täytteen teon ajaksi.
2. Täyte: Laita liivatelehdet likoamaan kylmään veteen.
3. Leikkaa kinkku pieniksi paloiksi. Silppua ruohosipui ja tilli.
4. Vatkaa vispikerma vaahdoksi kulhossa.
5. Kippaa yrttituorejuusto toiseen kulhoon ja notkista sähkövatkaimella. Kiehauta 3/4 dl vettä ja sulata liivatteet siihen. Kaada liivateseos ohuena nauhana tuorejuuston sekaan ja vatkaa samalla. Sekoita tuorejuustomassa sitten kermavaahdon sekaan sähkövatkaimella.
6. Lisää täytteeseen kinkkukuutiot, ruohosipulisilppu, pippuria myllystä, sinappikurkkusalaatti ja fondi. Kaada täyte pohjan päälle vuokaan ja anna hyytyä jääkaapissa mieluiten yön yli.
7. Koristele: Halkaise pyöreitä pippurikinkkusiivuja kahtia. Kieritä puoliympyrän muotoisista kinkuista ruusukkeita (ihan vain rullaamalla kinkku toisesta päästä lähtien). Asettele kinkut kakun päälle ja lisää vielä herneenverson pätkiä kinkkujen päälle.

kakkutalkoot

Vinkki Kakun päälle tulevat herneversot kannattaa pätkiä melko lyhyiksi, sillä jos laitat herneenversot sellaisenaan (=pitkinä) kakun päälle, voi kakkua olla hankala leikata.

©2014 • Taikakaulin

Ei kommentteja: