27. elokuuta 2016

Vadelma-sitruunaraakakakku


Ihanaa elokuun vikaa viikonloppua!

Me oltiin eilen parin kaverin kanssa viettämässä iltaa Töölössä yhdessä ihanassa ja idyllisessä tapasravintolassa. Jälkkärille menimme takaisin keskustaan päin, ja mä otin palan juustokakkua - virhe! Kyseessä oli siis ihan tavallinen suklaahyydykekakku, mutta mua vaan jotenkin alkoi ällöttää sen jäätävä makeus. Siinä sitä äklömakeeta kakkusta suuhun haarukoidessa mietin, että vois ite tehdä jotakin raikasta ja herkullista raakakakkua.

Tänään lauantaina heräsin ihanaan aurinkoon ja eipä tarvinnut hirveän kauan miettiä, mitä tekisin. Mulla vilkku raakakakun kuvat silmissä ja syöksyinkin heti keittiöön äitin Vitamixin ääreen, mutta kotona ei ollutkaan kaikkia aineksia. Autoja ois ollut pihassa käytettävissä useampikin kipale, mutta mua ei pätkääkään kiinnostanut tuhlata ihanaa kesäsäätä autossa. Niinpä mä nappasin pyörän ja polkasin kauppaan. Enkä edes lähimpiin kauppoihin, sillä kolmenkymmenen kilsan aamulenkki oli oikeesti aivan ihana, suosittelen!

Kaupasta päädyin nappaamaan pääraaka-aineiksi vadelmaa ja sitruunaa. Kotiin päästyäni katselin mun aiempia raakakakkureseptejä sekä muutaman blogin vatturaakakakkuja, ja niiden perusteella heittelin blenderiin aineksia vähän fiilispohjalta. Pohjasta halusin paksun, sillä kirpakan täytteen rinnalla taatelisen makea pohja on ihana. Raakakakut ovat siitä supereita, että kaikki oikeastaan surautetaan blenderissä tasaiseks ja kipataan vuokaan. Niinpä tääkin kakku on yhtä surauttelua vaan*, ja pakastin hoitaa loput! Kakun kannattaisi olla pakkasessa vähintään sellaisen pari tuntia, mutta aivan hyvin voi olla pidempäänkin - kunhan muistat ottaa noin tuntia ennen sulamaan. Kakku saattaa huoneenlämmössä hieman pehmentyä, mutta kasassa sen kyllä tulisi pysyä kookosöljyn ansiosta.

Ja voi nam oikeesti, tää oli superraikas ja ihana, äippä ja iskä tykkäsivät myös paljon. Eikä tästä tuu mitään sokeriöveriä. Tarkoituksena oli muuten tehdä kakku, joka näyttäisi mahdollisimman ns. normijuustokakulta, ja ainakin ite oon hitsin tyytyväinen ulkonäköön, jee!



Tarvitset pohjaan:
2 dl pekaanipähkinöitä
1 dl saksanpähkinöitä
16 kpl pehmeitä taateleita
1 rkl (limellä maustettua) kookosöljyä
2 rkl vettä

täytteeseen:
3,25 dl cashewpähkinöitä
1 tl sitruunankuorta raastettuna
1,5 sitruunan mehut
0,75 dl hunajaa (maun mukaan)
(1 tl vaniljauutetta)
1,5 dl kookosöljyä
n. 2,5 dl tuoreita vadelmia

koristeluun
vadelmia soseutettuna
vadelmia
muita marjoja, mulla mustikkaa ja puolukkaa
sitruunamelissaa
kaakaonibsejä


1. Laita täytteen cashewpähkinät likoamaan kylmään veteen vähintään kahdeksi tunniksi.
2. Blendaa pohjan ainekset sekaisin tasaiseksi mössöksi ja painele irtoreunavuoan pohjalle. Laita jääkaappiin odottamaan. (Vuokaan kannattaa laittaa leivinpaperi pohjalle ja reunoille reunakalvot.)
3. Blendaa cashewpähkinät, sitruunankuoriraaste ja -mehu, hunaja ja vaniljauute tasaiseksi massaksi. Lisää mukaan sulatettu kookosöljy ja blendaa tasaiseksi. Kaada noin puolet massasta pohjan päälle, levitä tasaiseksi ja laita pakkaseen tekeytymään.
4. Lisää loppuun täytteeseen vadelmat ja blendaa tasaiseksi. Kaada hieman jähmettyneen vaalean täytteen päälle ja anna olla pakkasessa vähintään 3 tuntia. Ota kakku pakastimesta noin tuntia ennen tarjoilua.


*Peeäs Tehokkaalla blenderillä tää tosiaan on simppeliä surauttelua, ja mitä tehokkaampi blenderi on käytössä, sitä tasaisempi ja hienojakoisempi täytteen koostumuksesta tulee. Mulla kerran oikeesti kärysi rikki yksi blenderi, kun terien pyöritettävänä oli niin paljon raskasta raakamassaa. Vitamix kyllä jaksaa kääntää vaikka mitkä sörsselit, mutta suosittelen pilkkomaan ainekset pieniin osiin sekä blendauksen aikana nostella ja sekoitella massaa, mikäli käytössä on hieman tehottomampi blenderi.

Osviittaa katselin mun ihan suosikki raakaleivontaguru Karita Tykältä SuperLemon-blogista sekä Syötävän hyvä -blogin ihanista raakaresepteistä.

©2016 • Taikakaulin

Ei kommentteja: